Onderzoek: vuile lucht heeft invloed op hersenontwikkeling ongeboren kind

09-03-2018 465 keer bekeken 0 reacties

Uit een onderzoek van een internationaal onderzoeksteam, waaronder ook onderzoekers van het Erasmus MC, blijkt dat luchtverontreiniging ook een negatieve invloed heeft op het brein van een ongeboren kind.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep Nederlandse vrouwen. Tijdens hun zwangerschap werd het niveau van luchtvervuiling thuis gemeten. Van 783 kinderen die uit deze zwangerschappen geboren werden, werd tijdens hun zesde tot tiende levensjaar een hersenscan gemaakt.

De resultaten toonden aan dat kinderen vaker een dunnere herschenschors hebben als hun moeder was blootgesteld aan een grotere hoeveelheid fijnstofdeeltjes. De hersenschors was vooral dunner in het gebied dat betrokken is bij een verminderde remmende controle. Dit leidt tot gedragsproblemen bij kinderen, zoals impulsief gedrag, verslavingsgevoeligheid en ADHD.

Opvallend is dat de concentratie fijnstofdeeltjes die gemeten werd tijdens het onderzoek telkens lager was dan de luchtvervuilingslimiet die geldt in de Europese Unie. De onderzoekers stellen daarom dat de limiet strenger moet worden.

Ook geven de onderzoekers aan dat moeders niet in paniek hoeven te raken. "De effecten bij zwangere vrouwen die roken zijn veel groter," aldus hoofdonderzoeker Hanan El Marroun. "En tegen iemand die in Rotterdam woont, zou ik niet zeggen dat ze meteen moet verhuizen." Het bleek namelijk dat de kinderen in de onderzoeksgroep van tien jaar oud nu geen stoornissen vertonen en dat de gemeten effecten binnen het normale functioneren. El Marroun vermoed dat de hersenen dus flexibel genoeg zijn zich aan te passen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Biological Psychiatry en is hier te vinden.

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...