© Ronald Otter
Eindhoven houdt haar naam hoog als meest innovatieve stad van Nederland. Ook als het gaat om gezondheid en duurzaamheid in de leefomgeving weet de stad met een waaier aan initiatieven en projecten daar gestalte aan te geven. De meest opvallende zijn het sluiten van de Brabantse Health Deal, deelname aan de Internationale Architectuurbiënnale, Parkstad en een pilot die kijkt naar de kansen van fijnstofreductie in en om parkeergarages. Als eerste SGS-pilotstad voegt de stad woord bij daad: gezondheid integraal meenemen als één van de belangrijkste uitgangspunten in beleid. Frans Dijstelbloem is in Eindhoven cultivatoradviseur Slimme en Gezonde Stedenbouw: “Werken aan een slimme en gezonde stad is omvangrijk en complex. Het gaat er nu om een SGS-uitvoeringsprogramma samen te stellen voor de komende jaren.”
Parkeergarages die vervuilde lucht opnemen, zuiveren en als schone lucht teruggeven aan de omgeving, kan dat? En past zo'n auto-affien onderwerp wel binnen SGS? Jazeker, vindt men in Eindhoven. Daar gaat binnenkort binnen het bestek van SGS een eerste pilot van start met het Auferoluchtzuiveringssysteem van milieu-innovatiebedrijf ENS Technology, onder de noemer ‘Longen van de Stad’. Het Aufero-systeem van ENS transformeert fijnstof tot grof stof, door de fijnstofdeeltjes elektrisch te laden en af te vangen op een geaarde plaat. Wat dat in de praktijk bewerkstelligt, is bekend; het systeem is al drie jaar in gebruik in Cuijk. Daar realiseerde ENS in een ondergrondse parkeergarage een reductie van de fijnstofconcentratie van meer dan 70 procent. En ook in het winkelcentrum boven de parkeergarage werd de lucht schoner. Hier bedroeg de fijnstofreductie meer dan 60 procent, met dank aan het feit dat de gereinigde lucht via ventilatiesystemen van ondergrondse parkeergarages bovenliggende straten en winkelcentra bereikt.

Substantieel betere lucht
Op basis van luchtstromingsmodellen en computersimulaties van de binnenstad concludeerden onderzoekers van de TU/e dat in ondergrondse parkeergarages in het centrum van Eindhoven de fijnstofconcentratie tot meer dan vijftig procent kan verminderen. Bijzonder aspect van het Longen van de Stad concept: de reikwijdte van de Aufero-systemen gaat verder dan de parkeergarage zelf. Het systeem reinigt ook de stadslucht rondom. In de berekeningen namen de Eindhovense onderzoekers een
gebied van 5,1 vierkante stadshart kilometer onder de loep, met 16 ondergrondse parkeergarages. De Longen van de Stad is als concept niet beperkt tot parkeergarages. De luchtzuiveringsinstallaties kunnen ook worden geplaatst in tunnels, bij trein- en busstations, op viaducten en drukke verkeerspleinen. Als de pilot slaagt, wordt het initiatief opgeschaald en verkent men de mogelijkheden om een groot aantal parkeergarages in de binnenstad van Eindhoven te voorzien van het luchtreinigingssysteem. Daarmee zou de luchtkwaliteit in Eindhoven substantieel kunnen verbeteren.
Lees het volledige artikel
Dit artikel verscheen in de Special Slimme en Gezonde Stad, een magazine boordevol kennis, inzichten en tools van de pilotsteden. Download hier het volledige artikel van pilotstad Eindhoven.